Mă gândeam că…

Prezența online a editurilor

Monday, February 11, 2013
By Tudor

Tradiția și conservatorismul împing editurile să considere internetul un mare inamic. Din nenumărate motive, toate subiective, dar explicabile. Internetul oferă un mediu în care copyright-ul este încălcat și editurile se simt furate. Internetul oferă un divertisment „cultural” alternativ care îndepărtează cititorii de librării. Internetul este un mediu al diletanților, care pot publica oricând, orice... »

Cum moare o carte?

Monday, February 11, 2013
By Tudor

I-am privit mult timp pe anticari ca pe niste hiene care sfâsie trupul cărtilor aflate pe moarte. Pe acei anticari care se ocupă cu mormanele de cărti vechi, nu si pe aceia care sunt actori importanti pe piata bibliofilă. Am avut mereu o reactie negativă la vederea cărtilor expuse în conditii precare, ca într-un... »

În trecere despre literatura deceniului apocaliptic

Saturday, January 19, 2013
By Tudor

Se pare ca atunci când au început sa scrie, prozatorii promotiei nouazeci au avut de rezolvat o problema destul de spinoasa. Au fost nevoiti sa gaseasca o modalitate de a înlatura tensiunea angoasanta ce lua nastere din întrebarea: avem oare acces la realitate astfel încât sa scriem un roman “realist”? (Si, iata, voci critice... »

Spune-mi unde citeşti, ca să-ţi spun cine eşti!

Monday, February 11, 2008
By Tudor

Este important răspunsul la întrebarea: “Ce cărţi cumperi?” Dar mărturisirea indirectă a preferinţelor pentru lectură este mult mai semnificativă când răspundem la: “Unde citeşti?” Pentru că, altfel, pornim o lungă discuţie despre preţul cărţilor, despre vecinul care şi-a ales un metru de cărţi potrivite cu biblioteca lui cea nouă, din vila lui cea nouă.... »

Litera.ro