Șamanul, stăpânul haosului

Tuesday, December 2, 2008
By Tudor


Interviu cu Jeremy Narby, autorul cărtii “Sarpele cosmic, ADN-ul si originile cunoasterii”

Ati putea să faceti un rezumat al cărtii dumneavoastră: “Sarpele cosmic, ADN-ul si originile cunoasterii”?
Studiile indică faptul că samanii accesează o inteligentă, despre care spun că apartine naturii, si care le oferă informatii cu uimitoare corespondente în biologia moleculară.

Este interesantă ipoteza dumneavoastră despre o inteligentă ascunsă continută de ADN-ul tuturor formelor de viată. Ce este această inteligentă?
Inteligenta provine din latinescul “inter-legere”, care înseamnă a alege între.
Se pare că există o capacitate de a lua decizii care operează în interiorul fiecărei celule din corpul nostru, până la nivelul proteinelor si enzimelor. ADN-ul însusi este un fel de “cod” care functionează prin intermediul unui sistem de încifrare numit “cod genetic”, care este izbitor de asemănător cu sistemele de codare folosite de oameni. Anumite enzime editează transcrierea ARN a textului ADN si-i adaugă acestuia noi litere; orice eroare făcută în cursul acestei editări poate fi fatală întregului organism; asadar aceste enzime iau în mod constant deciziile corecte, dacă nu, atunci ceva merge gresit, ducând la cancer si alte boli. Celulele îsi trimit reciproc semnale, sub forma proteinelor si moleculelor. Aceste semnale înseamnă:
divizează-te sau nu, deplasează-te sau nu, sinucide-te sau rămâi în viată. Fiecare celulă ascultă sute de semnale în acelasi timp si trebuie să le integreze si să decidă ce să facă.
Întrebarea este cum operează această inteligentă.

În esenta lui, ADN-ul si-a mentinut structura de 3,5 miliarde ani. Ce rol joacă ADN-ul în evolutia noastră?
ADN-ul este o singură moleculă cu o structură spiralată dublă existã  două versiuni complementare ale aceluiasi “text” înfăsurate una în jurul celeilalte; aceasta le permite să nu se limiteze si să facă copii ale sale: gemeni. Acest mecanism de dublare este esenta vietii de când aceasta a început.
Fără el, o celulă nu ar putea deveni două si viata nu ar exista. Si, de la o generatie la următoarea, codul ADN-ului poate fi modificat, deci acesta permite atât păstrarea codului cât si transformarea. Rezultă că fiintele pot fi aceleasi sau nu. Unul dintre mistere este ce anume induce schimbările in evolutia codului
ADN. Aparent ADN-ul a rămas timp de miliarde de ani în forma sa actuală în toate formele de viată. Vechea teorie “acumulări întâmplătoare de erori combinate cu selectia naturalã” nu explică pe deplin datele generate in mod curent de secventele genomului. Întrebarea rămâne larg deschisă.

Structura ADN-ului, asa cum noi o stim, este alcătuită din litere si astfel are un text specific si un limbaj. Ati putea spune că trupurile noastre sunt alcătuite din limbaj, desi noi presupunem că exprimarea provine din minte. Cum accesăm noi acest limbaj ascuns?
Studiindu-l. Sunt câteva căi spre cunoastere, inclusiv stiinta si samanismul.

Simbolul Sarpelui Cosmic, sarpele, este o temă centrală în carte si pe parcursul cercetării ati descoperit că sarpele este un element important al simbolismelor de-a lungul majoritătii traditiilor si religiilor din lume. De ce există în lume un astfel de sistem stabil de simboluri naturale? Este lumea în mod fundamental simbolică?
Aceasta este observatia care m-a condus să investighez sarpele cosmic. Am găsit acest simbol în samanism peste tot în lume. De ce? Asta este o întrebare bună. Ipoteza mea este că acesta este conectat la spirala dublă a ADN-ului existent în interiorul tuturor fiintelor vii. Si ADN-ul însusi este un cod simbolic Saussurian. Deci, da, sub cel putin un aspect, lumea vie este inerent simbolică. Suntem făcuti din limbaj viu.

Afirmati că ideologia stiintei rationale, desi deterministă, este si a fost destul de limitată în abordarea noului si a teoriilor stiintifice alternative; este de presupus că “misterul este inamicul”? În carte descrieti cum a trebuit să vă suspendati judecătile, să vă “defocalizati”, si în acest mod să obtineti o profunzime interioară mai mare. De ce credeti că noi suntem adeseori limitati în ratiune, gânduri liniare si de ce suntem atât de putin doritori si capabili să ne depăsim limitele?
Nu cred că suntem. Oamenii folosesc ore întregi în fiecare zi gândind nerational. Creierul nostru emotional tratează toate informatiile pe care le primim înainte ca neo-cortexul să o facă.
Oamenii de stiintă au făcut dintotdeauna descoperiri în timpul somnului de peste zi, în timp ce fac baie, aleargă, se relaxează în pat si asa mai departe.

Care sunt corespondentele dintre conceptiile samanismului peruvian si descoperirile din microbiologie?
Ambii, samanii si specialistii în biologie moleculară, sunt de acord că există o unitate ascunsă sub suprafata diversitătii vietii; ambii asociază această unitate cu dubla formă spiralată (sau doi serpi fără
sfârsit); ambii consideră că pentru a vindeca trebuie ajuns la acest nivel al realitătii. Cineva poate umple o carte cu corespondentele dintre samanism si biologia moleculară.

Credeti că există nu numai o inteligentă localizată în ADN-ul nostru, ci si o constiintă?
Cred că ar trebui să întelegem cuvintele pe care le folosim. “Constiintă” înseamnă altceva decât inteligentă. Multi ar defini constiinta umană ca diferită de, să spunem, constiinta animală, deoarece oamenii sunt constienti de starea de a fi constient. Dar cum stim noi că că delfinii nu gândesc despre a fi delfin? Nu stiu
dacă există o “constiintă de sine” în interiorul fiecărei celule, pentru moment întrebarea pare să ne depăsească; avem destul de multă bătaie de cap să ne întelegem propria constientă ” desi o folosim mai tot timpul. Am propus conceptul de “inteligentă” pentru a descrie ce fac proteinele si celulele, deoarece face datele mai usor de înteles.
Acest concept va cere cel putin un deceniu sau două pentru ca biologii să-l ia în consederare si să-l testeze. Pe urmă, poate vom fi capabili să mergem mai departe si să luăm în considerare ideea unei “constiinte celulare”.

Consecintele unora dintre descoperirile dvs. din Sarpele Cosmic pot fi majore. Ce credeti despre carte si ce spune aceasta? De ce ati scris cartea?
Am scris cartea deoarece am simtit că anumite lucruri trebuie să fie spuse. Scrierea unei cărti este precum
trimiterea unui mesaj într-o sticlă: uneori, cineva primeste răspunsuri. Judecând după răspunsuri, surprinzător de multi oameni au primit mesajul.

Cum poate samanismul să completeze stiinta modernă?
Majoritatea definitiilor “stiintei” se învârt în jurul testării ipotezelor. Claude Levi-Strauss a arătat în cartea sa Mintea primitivă că fiintele umane observă cu atentie natura si testează fără sfârsit ipoteze de cel putin 10.000 ani. În acest mod au fost domesticite plantele si animalele. Civilizatia se bazează pe mileniile stiintei neolitice. Cred că stiinta samanilor poate completa stiinta modernă dând sens datelor pe care aceasta le generează. Samanismul este ca o cameră inversată, comparativ cu stiinta modernă.

Samanii erau oameni foarte spirituali. V-a afectat ceva din toate acestea? Ce este spiritual în viata dvs.?
Nu folosesc cuvântul “spiritual” pentru a mă gândi la viata mea. Îmi petrec timpul promovând dreptul băstinasilor amazonieni asupra pământului si educatia bilingvă pentru indigeni, dar si gândindu-mă cum să
împing cunoasterea înainte si cum să dezvolt întelegerea între oameni; de asemenea îmi petrec timpul cu copiii mei, si cu copiii din comunitatea mea (ca antrenor de fotbal); am grijă de plantele din grădină, fără să folosesc pesticide si asa mai departe. Dar fac acestea deoarece cred că trebuie făcute si deoarece este tot ce pot face, nu pentru că este “spiritual”.
Mesajul pe care l-am primit de la samani a fost: fă ce poti pentru
cei de lângă tine (inclusiv plantele si animalele), dar nu face
mare zarvă din asta.

Interviu realizat de Todd Stewart de
la revista Ascent Magazine
Traducere de Liviu Plesca

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Litera.ro