Cursuri de literatură, Vladimir Nabokov

Wednesday, February 11, 2004
By Tudor


Cursuri de literatura, Vladimir Nabokov – Editura Thalia
Fie el oricât de talentat, un tânăr scriitor caută modele, numai bune de dărâmat, acumulează prin lecturi, mai mult sau mai putin coerente, bagajul de spaime care vor alimenta teama de a relua un subiect deja scris, dar si “cursuri” din care să învete secretele maestrilor. Dacă modelele si lecturile le comentează, cursurile le citeste pe ascuns, mai ales dacă este european. Pentru că “nu se face” pe la noi să înveti să scrii: autor te nasti iar geniul îti dictează totul.’, ‘Americanii nu sunt atât de pudibonzi, cursurile de literatură, de tehnică literară, ba chiar si de abordare a relatiilor cu editurile, sunt frecvente, atât în institutiile de învătământ superior cât si sub formă de “ghiduri pentru amatori”.
Înainte de a avea un succes la scară mondială cu Lolita, Vladimir Nabokov a trăit predând astfel de cursuri la universităti celebre din Statele Unite, iar o parte din cursuri au fost adunate de un editor, cu sprijinul familiei si al fostilor studenti, în volumul Cursuri de literatură.
Pornind de la ideea detaliului care sugerează o idee si sustinând importanta structurii de ansamblu a romanului, Nabokov îi disecă pe Austen, Dickens, Flaubert, Stevenson, Proust, Kafka si Joyce.
Si o face extrem de didactic, cu bogate exemple.
Dar si extrem de rece, de distant, fără a se apleca asupra motivatiei, rămânând la nivelul explicatiei. În aceste cursuri Nabokov nu este un maestru care îsi destăinuie secretele în fata ucenicilor, ci un dascăl plictisit.
Un începător va afla, este adevărat, că o scenă, un decor, un personaj, trebuie construite după regulile lumii pe care o imaginează el si trebuie să respecte aceste legi, află că trebuie să sugereze, nu să explice, dar nu este condus spre o discutie legată de motivatia scrisului.
Poate pentru că nu considera psihologia actului creator o temă la îndemâna studentilor săi?
Celor care doresc să “învete” să scrie le recomand de aceea lucrările lui Lucian Raicu, unele reeditate după 1990, altele de găsit doar prin anticariate si biblioteci. Făcând o comparatie între cum tratează Nabokov si Raicu pe Flaubert sau pe Proust descoperi usor că ai de învătat si altceva decât tehnica scrisului pentru a deveni un adevărat romancier.
În plus, editia Cursurilor apărută la Thalia este redactată modest, cu multe greseli de corectură care enervează. Pentru adâncirea în universul lui Nabokov este de preferat lectura Lolitei, în traducerea lui Horia Popescu, apărută deja în mai multe editii.

Comments are closed.

Litera.ro